Hvordan kan man få lån til å legge platting i hagen?

Har du et ubrukt uteareal som bader i sol på dagtid? Eller en hage som strengt tatt trenger en litt ny profil? Da kan en platting være løsningen. Det kan virke veldig enkelt og fristende å gjøre jobben selv. Kjøpe inn noen planker og spiker, og begynne å hamre løs.

Men det er faktisk en del arbeid som ligger bak det å legge en god terrasse eller platting. Og ikke minst: man trenger å ha finansene i orden. Det er tross alt ikke gratis.

Hvor mye koster det?

Det er litt vanskelig å svare på. Prisen avhenger av følgende:

– Hvor stor platting du ønsker.
– Hvilke materialer du ønsker å bruke (både spiker og planker).
– Hvem som gjør jobben.
– Hvorvidt man også ønsker å kjøpe utemøbler som stoler, bord, etc.

Allikevel er det rimelig usannsynlig at man får det gjort til under 15,000 kroner. Dog kan det også koste opp mot 75,000 hvis man ønsker å dekke et stort areal.

Kan man søke om lån til finansiering?

Ja, det kan man. De fleste banker vil ikke gi lån med sikkerhet i boligen. Du kan riktignok ringe banken din og høre om de kan gi deg et økt boliglån. Dessverre er dette ofte veldig vanskelig å gjøre.

Det enkleste er å søke om et forbrukslån. Det er en veldig kjapp og enkel prosess. Du klikker deg inn på en av bankene som du finner på denne nettsiden. Deretter bruker du et par minutter på å fylle ut et enkelt søknadsskjema. Deretter vil du få svar i løpet av kort tid på om søknaden din har blitt godkjent.

Vil man tjene inn pengene på en verdiøkning på boligen?

Drømmescenarioet er selvfølgelig at plattingen øker verdien på boligen. Ikke bare betyr det at du har lykkes med prosjektet. Det betyr også at investeringen din kan ha vært økonomisk lønnsom.

Hvordan finne ut om boligen har fått en prisstigning?

Det kan være vanskelig å finne ut av selv. Som regel må man kontakte en takstmann både før og etter at plattingen har blitt lagt. Det finnes faktisk ikke noen annen mulighet. Resultatet vil du heller ikke få før du har solgt boligen. Men husk at det finnes mange forskjellige ting som kan øke og begrense en boligs pris. Du skal derfor være forsiktig med å si at ”jeg fikk solgt boligen min for 200,000 mer fordi vi bygget en terrasse i hagen”.

Dagens Næringsliv publiserte en artikkel om boligprisstigning i 2016. Der ble en erfaren takstmann intervjuet. Temaet var: Hvilke grep kan man gjøre for å høyne prisen på boligen sin? Her nevnte han at en balkong kan være et godt investeringsobjekt:

” Men en balkong er veldig lukrativt. Investeringen koster rundt 150.000 kroner, og da kan du øke verdien med 300.000 kroner”, sier takstmannen i intervjuet. Det kan i hvert fall gi en indikasjon på hva du kan forvente å få igjen fra en slik investering.

Oppsummering

Byggeprosjekter kan koste veldig mye penger. Det å legge platting er nok ikke det aller dyreste man kan gjøre. Allikevel kan det være vanskelig å skaffe penger til et slikt prosjekt. Da er det naturlig at man tar opp et forbrukslån. Husk bare på å sammenligne lån fra ulike banker før man signerer lånepapirene. På den måten unngår du å stå ansvarlig for et dyrt lån.

Det er umulig å spå hvilken konsekvens utbyggingen vil ha på verdien av din bolig. I de aller fleste tilfeller vil man se en verdiøkning. Spørsmålet er bare om kostnadene ved å ta opp lån vil overgå boligens prisstigning. Det er det egentlig veldig vanskelig å svare på før man har fullført prosjektet.